Wanneer je een trotse eigenaar bent van een kat, dan geef je uiteraard veel om je huisdier. Het is dan ook zaak om goed voor je kat te zorgen. Dat doe je natuurlijk met alle liefde. Maar weet je wel wanneer je kat met zorgproblemen zit? Dat valt niet altijd even duidelijk op. Daarom hebben we de meest voorkomende signalen op een rij gezet die aangeven dat er mogelijk wat mis is. Zo leer je inschatten wat je moet doen en of een bezoek bij de dierenarts verstandig is.

Signalen dat er iets aan de hand is

Een kat kan zomaar uit het niets ernstig ziek worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo weet je niet waar de kat precies uithangt als deze naar buiten gaat. Onderweg kan alles gebeuren. Zoals het vechten met andere katten, het eten van verkeerd voedsel of andere zaken. Let daarom op de volgende zaken: 

  • Duidelijke angst: Wanneer er iets is voorgevallen kan een kat ineens heel angstig worden. Denk aan het continue verstoppen en schuilen of miauwen. 
  • Door het huis heen plassen: een kat kan urineproblemen hebben of zich niet op zijn gemak voelen als het ineens op willekeurige plekken in het huis gaat plassen.
  • Meerdere keren braken: een kat zal om de zoveel tijd een haarbal opbraken. Maar wanneer dit vaker dan normaal gebeurt kan het zijn dat de maag van de kat van slag is. Ook een teken van meerdere keren weigeren van eten en drinken is een reden voor een acute medische noodsituatie.
  • Slepende poten: wanneer een kat niet meer normaal loopt of af en toe even sleept met zijn poten dan is er ook een teken dat een kat pijn probeert te vermijden door anders te lopen. Dit kan ook een teken zijn van hart- of vaatproblemen.
  • Onregelmatig geluid: na een periode herken je het geluid van de kat. Dit gaat van ademen tot eten tot lopen. Wanneer de kat ineens ander gedraagt kan er iets mis zijn. Denk aan hoesten, niezen of kort en hevig ademen.
  • Ongeluk: wanneer je ziet of hoort dat je kat een ongeluk of een gevecht heeft gehad dan is een bezoek aan de dierenarts nodig. Dit is ook het geval wanneer de kat in eerste instantie geen verwondingen aantoont. Er kan namelijk sprake zijn van interne verwondingen die niet op het eerste oog zichtbaar zijn.

Breng een bezoek aan de dierenarts

Herken je een van deze signalen bij je kat en woon je in omgeving Veenendaal? Ga dan gerust langs bij de dierenarts in Veenendaal. De dierenarts is heel toegankelijk en kan je altijd in het beste advies voorzien. Bij twijfel is het altijd aan te raden om even contact te zoeken. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent en kan de kat de beste zorg krijgen of worden jouw zorgen weggenomen als er blijkt dat er weinig aan de hand is.

Pin It on Pinterest